Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borvidék képes leírás - Bogács.tlap.hu
részletek »

Borvidék - Bogács.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: bogacs.tlap.hu » Borvidék
Keresés
Találatok száma - 5 db
Bogács - Borvidék

Bogács - Borvidék

A Bükkaljai Borvidék 19 településén 15 hegyközség működik. Jelenleg Tibolddarócon van egy 4000 hl-es feldolgozó - palackozó a Mezei Pincészetben. Területe: 1688 ha Klíma: A Bükk vonulata észak felől védi a hideg szelektől, s kedvező mikroklíma alakul ki a déli, délnyugati lejtőkön. Talaj: Riolittufán kialakult fekete nyiroktalajok, barnaföldek és agyagbemosódásos erdőtalajok találhatók meg. A termőhelyi adottságok kiválóak. Pincék: Általában a kis pincékben oxidatív módon készítik a bort, de a fehér fajtáknál már a nagyobb pincészetek reduktív borokat, rose és barrique borok is készítenek. Bükkalja borai hasonlóak az egriekhez, de valamivel magasabb a savtartalmuk. A borok száraz és félszáraz minőségben készülnek, de az újabb fajtákból (Zengő) félédes borok is megtalálhatók.

Bogács - Szent Márton borrend

Bogács - Szent Márton borrend

Bükkaljai Borvidék. A Bükkaljai Borvidék minőségi borainak megismerése, megismertetése és érdekeinek képviselete. Minőségi palackos borok gyűjtése, tárolása, különös tekintettel a kiemelkedő évjáratokra. Muzeális borok gyűjtése, bemutatása. A borkezelés és kultúra (szőlőművelés, borászat) helyi hagyományainak megőrzése, ápolása, továbbfejlesztése. A kulturált borfogyasztás kialakítása és ápolása, az ún. pinceprogramok hagyományának megteremtése, színvonalas, vidám programokon keresztül a Bükkaljai Borfesztivál színvonalának emelése, a nemzetközi kapcsolatok ápolása, bővítése. A termőtáj szépségének, értékeinek széleskörű propagálása, a bor és a gasztronómia, valamint a bor és a művészetek kapcsolatának bemutatása.

Borlovagrendek

Borlovagrendek

Az oldal összegyűjti a hazai borászatokat, ingyenes Adatbázisával lehetőséget teremt a legkisebbek számára is. A weboldal hozzájárul a kulturált borfogyasztás kiszélesítéséhez, a hazai turizmus fejlődéséhez.

Borutak

Borutak

Bükk borvidék. Területe: 1 183 ha Klíma: A Bükk vonulata észak felől védi a hideg szelektől, és kedvező mikroklíma alakul ki a déli, délnyugati lejtőkön. A szélárnyékos fekvés következtében a borvidék viszonylag kevés csapadékot kap. Klímája a déli borvidékhez képest hűvösebb, a fakadás mintegy 10 napot késik. Történelem: Nagymiskolc területéről már az ősember gyűjtögető gazdálkodásáról is sok bizonyítékkal rendelkezünk, őstermelésre pedig a legrégibb időktől vannak adataink. A honfoglalást követő századok alatt a termőföld még kevés területet foglalt el, de a népesség növekedésével egyre több területet hódítottak el a cserjés domboldalakból. A legkülönbözőbb gyümölcsfajok megtelepítésére voltak alkalmasak ezek a területek, és a még megbecsültebb szőlő, a bortermelést jelentő növény mesterséges megtelepítésére. A vadszőlő, ugyanis mint a Magyar Középhegység őshonos növényeként itt már ismert volt. Termését már a jégkor végétől itt élő ősember is ismerte. A szőlőművelés kezdeteiről keveset tudunk. Egy 1313-ban megjelent oklevél említi először a szőlőt, és sejteti, hogy a szőlőtermesztés a helyi mezőgazdaság fontos ága. Az említett szőlőbirtokot a Pálos szerzeteseknek adományozta Ernyefi István, a diósgyőri vár akkori ura.

Csáter Apó Pincéje

Csáter Apó Pincéje

Ahol a természet meghatározó nagy térformái, a síkság és a hegy egykoron egymásba szaladtak, s összeölelkezésükből szelíd dombhajlatok születtek, s mely tájat ma Bükkaljának neveznek, ott található egy 2300 lelkes Árpád-kori település: Bogács. Nevét napjainkra gyógyfürdője tette ismerté. Az ötven évvel ezelőtt feltárt 70 fokos termálvíz jó hírét a félévszázad alatt sok százezer vendég vitte szét a világba, minek nyomán nyaranta megháromszorozódik Bogács lakossága. Sok, érdekes, vendégmarasztaló program jellemzi a falut. Szinte minden hétvégén történik valami egyedi, borfesztivál, egészségnapok, fürdőfesztivál, Márton napi libaünnep, hogy a színes kavalkádból néhányat megemlítsünk.

Tuti menü